Get Adobe Flash player

Zöldövezet program

"Magyarszerdahelyi kastélypark rehabilitálása, pihenőhely kialakítása"

Beszámoló
 
Szervezet neve: Tudat Mezsgyéjén Alapítvány 
Pályázat címe: Magyarszerdahelyi kastélypark rehabilitálása, pihenőhely kialakítása 
Pályázat azonosítószáma: Zöldövezet 2010/69 
A kapcsolattartó neve: Bakos Gerda 
A beszámolót készítő kapcsolattartó elérhetőségei: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 93-556-900, 06-30-500-2147 
Az elnyert összeg: 800.000 Ft 
A pályázat eredeti futamideje: 2011. január 7.-2011. április 30. 
A pályázat módosított határideje (ha volt ilyen): - 

A pályázati program során 6900 m2 terület rehabilitálását végeztük, ezen a területen történt az őshonos növények ültetése, füves labdarúgópálya rehabilitálása, pergola kialakítása, a park kitisztítása. A programban összesen 114 fő önkéntes vett részt. 100 db őshonos cserje és 100 db őshonos fa került elültetésre. 

A pályázat II. fordulójának benyújtása előtt alapítványunk négy tértervező találkozót tartott, ahol a községben élő értelmi fogyatékossággal élő személyek és ép személyek is egyaránt részt vettek. Alapítványunk elképzelései ismertetésre kerültek, feltártuk a célcsoport igényeit, összegyűjtöttük a tapasztalatokat. Még a tervezés szakászában összeállt a végleges terv, a programot már a pályázat során beadott tervek szerint valósítottuk meg. 
2011. márciusában alapítványunk a ZMÖ Fogyatékosok Rehabilitációs Intézetében és Otthonában lakógyűlést tartott, ahol a fogyatékossággal élő személyeknek ismertetésre került a program, a részletes feladatok. Ugyanebben az időben tájékoztatókat küldtünk a helyi és megyei sajtónak, értesíttettük az együttműködő szervezeteket és a park tulajdonosát, a Zala Megyei Önkormányzatot. A községi hirdetőtáblákon, FaluTV-ben elhelyeztük felhívásunkat. Ezeket a lépéseket kuratóriumi titkárunk: Kollerné Miklósy Erzsébet, és a kuratórium tagja, Bakos Gerda végezte. A közösségi akciót 2011. április 14-re terveztük, ezt megelőzően a terület előkészítése történt, a fenyves és a rehabilitálandó terület kitisztítása. Ezt a munkát helyi önkéntesek (fogyatékossággal élő és ép személyek) végezték. A közösségi akció során 114 önkéntes közreműködésével megtörtént a füves labdarúgópálya rehabilitálása, a pergola helyének, majd a pergola elkészítése és a fák elültetése Lancsák Lajos, Nagykanizsa város főkertészének irányításával. A terület gondozása, szépítése április 30-ig folyamatos volt. 
A projektben az alapítvány önkéntesei, a ZMÖ Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona ellátottainak egy része önkéntes alapon, az intézmény dolgozói, Magyarszerdahely, Pölöskefő, Gelsesziget településekről érkező önkéntesek, a GE Hungary Kft Nagykanizsai Fényforrásgyára és a GE Hungary Kft Zalaegerszegi Alkatrészgyára önkéntesei vettek részt. A ZMÖ Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthonával együttműködtünk, akik szerszámokat biztosítottak, valamint felajánlották az önkéntesek frissítőit és rendelkezésünkre bocsátottak 32 m3 töltésföldet. 
A pályázatban kitűzött célokat megvalósítottuk. Egyedül a pergola helyét változtattuk meg, közelebb került az épületekhez. Az áthelyezés oka a praktikusság volt, közelebb legyen az épülethez, de a park szélén, csendes, nyugodt helyen. 
A megvalósítás probléma nélkül zajlott le. Az egész programot sikeresnek értékeljük, a tervezett szerint meg tudtunk valósítani mindent. A hűvös, esős időjárás miatt a közösségi akció előtt egy héttel korábban tudtunk nekiállni a terület előkészítésének, a terület avartól, letört ágaktól, aljnövényzettől való megtisztításának. Önkénteseink gyorsan, ügyesen dolgoztak már ezen is, az április 14-ei közösségi akció napján elképzeléseinket felülmúló számban jelentek meg az önkéntesek, ezért aznap a tervezettnél hamarabb befejeztük a munkát. A nagyszámú önkéntesek számát az előkészületek teljes sikerének értékeljük. 
Az időjárás késleltette a terület előkészítését, de a hűvös, csapadékos időjárás ellenére a tervezett időpontokban elkészült minden. A közösségi akció napján is meglehetősen hűvös idő volt, de az eső szerencsére nem esett. 
A program pozitívan hatott a helyi közösségre. 45 fogyatékossággal élő személy vett részt a projekt megvalósításában, a kezdetektől szívesen dolgoztak a terület előkészítésétől, a fák ültetésén át, a föld leterítéséig a labdarúgópályán. A közösségi akció napja nagyon jó hangulatban zajlott, együtt dolgoztak a többségi társadalom tagjai az értelmi sérült személyekkel. A közös akció során az integráció maximálisan megvalósult, mindenki egyenlő volt, egyformán fogták meg a szerszámokat, a település polgármesterétől (aki munkájával szintén megtisztelt minket) a GE dolgozójáig. A helyi lakosok magukénak érezték a parkot, örömmel tettek azért, hogy szép legyen a terület, amit majd használni tudnak. A program során egyértelműen megfigyelhető volt a közösség összekovácsolódása. A faültetési akció zárasaként pincepörkölttel kínálta meg alapítványunk a résztvevő önkénteseket. 
A program megvalósítása szervezetünkre és az együttműködő ZMÖ Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthonára pozitívan hatott. Egy ekkora, ennyi embert megmozgató, nagy sajtóvisszhangot kapó projektet sikeresnek könyvelünk el. 
A terület gondozása folyamatos, alapítványunk és az intézmény közösen fogja gondozni a területet. A fogyatékossággal élő személyek közül többen is felajánlották segítségüket a park rendben tartására. Az elültetett fákat megkaróztuk, vadvédő hálóval bevontuk, ezzel is megpróbáljuk kivédeni a szél és a vadak okozta károkat. 
A továbbiakban tervezzük a park más részeinek a rehabilitálását, ezeken a területeken szintén fák és cserjék ültetetését, virágos növények ültetését, sziklakert kialakítását, esetleg csobogó elhelyezését. Ez különösen a helyi lakosok elképzelése. Ezen tervek megvalósítása kizárólag támogatásokból valósítható meg alapítványunk számára. 
A program minden egyes résztvevőjének munkája együttesen hozzájárult ahhoz, hogy a magyarszerdahelyi kastélypark rehabilitálása során egy többfunkciós közösségi teret hozzon létre. A park nyitvatartási idejében bárki számára látogatható. A kialakított funkciókat: sport, rekreáció- pihenés, szórakozás- rendezvények, oktatótér sokoldalúan tervezzük kihasználni. Bízunk abban, hogy a felújított térben még több ember fog majd megpihenni az árnyas fák alatt a barátságos, nyugalmat sugárzó környezetben. 
A közös munka során alapítványunk hozzájárult ahhoz, hogy megszépítse és élhetőbbé tegye a fogyatékossággal élő személyek közvetlen környezetét és a településen található közparkot