Get Adobe Flash player

Hónapsoroló 2010

 A Tudat Mezsgyéjén Alapítvány 2010-ben egy programsorozat keretében – Hónapsoroló címmel - a fogyatékos személyek számára népi hagyományok, hiedelmek témakörében általános ismeretterjesztést szervezett kézműves foglalkozásokkal kiegészítve.

A program tervezésébe aktívan bevonódtak a fiatal értelmi sérült személyek, az ő ötleteik, javaslataik alapján választottuk ki azokat a jeles napokat, ünnepeket, melyeket beépítettek 2010. évi munkatervünkbe és jelen pályázati programunkba. A 10 programból álló programsorozaton a részvétel önkéntes volt, a részvételi szándékot a ZMÖ Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona fejlesztőközpontjának hirdetőtábláján elhelyezett jelentkezési lapon jelezhették a fogyatékkal élő személyek. Elsődleges célcsoportunk a 18-30 év közötti korosztály volt, de természetesen nem zártuk ki az érdeklődő idősebbeket sem.

 

A Hónapsoroló keretében az alábbi programokat valósítottuk meg:

 

  1. Hónapsoroló 1. program

Vince nap – január 22.

A jeles nap megtartása: 2010. január 22.

Tervezett program: termésjóslások, kirándulás a magyarszerdahelyi szőlőhegyre, gasztronómia: zsíroskenyér

 

  1. Hónapsoroló 2. program

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja – február 2.

Az egyházi ünnepkör megtartása: 2010. február 2.

Tervezett program: időjárásjóslások, egyházi ünnepkör, kézműves foglalkozás: gyertyaöntés, gasztronómia: fánk

 

  1. Hónapsoroló 3. program

Gergely napja – március 12.

A jeles nap megtartása: 2010. március 12.

Tervezett program: Gergely- járás ünnepköre, kézműves foglalkozás: szövés, gyöngyszövés, gasztronómia: juhtúrós lángos

 

  1. Hónapsoroló 4. program

Húsvét – április 4.

Az ünnepkör megtartása: 2010. április 1.

Tervezett program: húsvéti szokások, hagyományok kézműves foglalkozás: tojásfestés, gasztronómia: kalács

 

  1. Hónapsoroló 5. program

Pünkösd – május 27.

Az ünnepkör megtartása: 2010. május 20.

Tervezett program: pünkösdi szokások, hagyományok, pünkösdi király és királynő választás, játékos vetélkedők, gasztronómia: kakaspörkölt nokedlival

 

 

  1. Hónapsoroló 6. program

Péter, Pál napja – június 29.

A jeles nap megtartása: 2010. június 29.

Tervezett program: az aratás kezdete, népi megfigyelések, hiedelmek, kézműves foglalkozás: virágkötészet, gasztronómia: gulyás szabadtéren, aratóbál

 

 

  1. Hónapsoroló 7. program

Szent Mihály napja – szeptember 29.

A jeles nap megtartása: 2010. szeptember 29.

Tervezett program: időjárásjóslások, kézműves foglalkozás: csuhébaba készítés gasztronómia: kukorica málé

 

  1. Hónapsoroló 8. program

Szüret –almaszüret – október

A hagyomány megtartása: 2010. október 13.

Tervezett program: szüreti szokások, hagyományok,  kézműves foglalkozás: kosárfonás, gasztronómia: kenyérsütés

 

  1. Hónapsoroló 9. program

Márton napja - november 11.

A jeles nap megtartása: 2010. november11.

Tervezett program: mártoni napi szokások, hagyományok, kézműves foglalkozás: terméskép készítés, gasztronómia: liba-, csirkesütés

 

  1. Hónapsoroló 10. program

Luca nap, december 13.

A jeles nap megtartása: 2010. december 13.

Tervezett program: Luca napi jóslások, kézműves foglalkozás: fafaragás, gasztronómia: gombóc

 

A Hónapsoroló programjain túl megvalósítottuk az alábbi eseményeket is: farsang, Közösségi Sport- és Egészségnap. Támogattuk a fogyatékkal élő fiatalok részvételét a Nyugat-Dunántúli Regionális Kulturális Fesztiválon, Országos Kulturális Fesztiválon, Nemzeti Játékokon. Támogatta alapítványunk a ZMÖ Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona 60. évfordulójára szervezett programokat. Mindezzel párhuzamosan támogattuk egész évben a kulturális és sport rendezvényekre való felkészítést.

 

A Hónapsoroló egyes programjairól a www.rehabmsz.hu weblapon adunk tájékoztatást, ahová az egyes programok beszámolóit feltettük.

Minden programelemről rendelkezésre áll a programonkénti jelenléti ív a jelentkezési lap formájában, a beszámolók és fényképek.

 

A Hónapsoroló keretében a 10 programba összesen 63 fogyatékkal élő személyt tudtunk bevonni, 38 fő érdeklődésének megfelelően több rendezvényen is részt vett. Különösen népszerű a Vince nap, Pünkösd, Szent Mihály napja és a Szüreti rendezvény volt. A résztvevők nagyon élvezték a programokat, szívesen vettek részt rajta, készültek rá.

A visszajelzéseik alapján várják a folytatást, igénylik azt, hogy kötetlen formában aktívan eltöltsenek egy-egy délutánt, aminek a szervezésében, a megvalósításában aktívan részt vehetnek. Örültek annak is, hogy a jeles napok, ünnepek révén új információhoz jutottak, esetleg régen, gyermekkorukban hallott mondásokat, szólásokat felelevenítsenek, elmondhassák, a segítővel közösen megbeszéljék.

A programok többsége három elemből állt: ismeretterjesztő előadás, kézműves foglalkozás, helyi (Zala megyei) gasztronómiai különlegesség elkészítése. Ez alól egy-két rendezvény kivétel volt:

- Vince nap: a program keretén belül a hideg, havas téli napon kirándulást tettünk a magyarszerdahelyi szőlőhegyre, ahol a Vince naphoz illő környezetben megtartottuk a jeles napot.

- Gergely nap: A Gergely napi verbuválás hagyományát mi is felelevenítettük a magyarszerdahelyi óvodában, ezután folytattuk a jeles nap „szokásos” lebonyolítását.

- Pünkösd: A pünkösdi hagyományokat felelevenítő programon játékos vetélkedők keretében megválasztottuk a pünkösdi királyt és királynőt.

- Szüret: A szüreti ünnepkört kibővítettük a fogyatékossággal élők igényei alapján. Vidám szüreti műsorral készültünk, melyre vendégeket hívtunk meg, a nap végén pedig szüreti bált tartottunk.

Ezeken a napokon is az adott népszokás, ünnepkör, időjárás, terményjóslások megbeszélése állandó elem volt.

A 10 programból álló rendezvénysorozatot sikeresnek mondhatjuk, melyet a segítők által készített beszámolók, fényképek és a fogyatékossággal élő fiatalok visszajelzései is alátámasztanak.