Get Adobe Flash player

Élelmiszerlavina program

 Élelmiszerlavina a földeken 

- Magyarszerdahelyen megkezdődött a betakarítás 


Az Élelmiszerlavina program jóvoltából a Zala Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona ellátottainak idén saját termesztésű vöröshagyma kerülhet az asztalára. A népszerű kezdeményezés keretében idén önkormányzatok és civil szervezetek számára ajánlott fel vetőmagokat és növényvédő szereket a Syngenta. Az adomány a Magyar Élelmiszerbankon keresztül jutott el a résztvevőkhöz, akik az alapanyagok segítségével saját területüket művelik meg, és saját maguk számára termesztenek zöldséget. 

Az Élelmiszerlavinát idén harmadik alkalommal indítja útjára közösen a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Ebben az évben új elemként a szervezők egy önkormányzati pályázattal bővítették a programot. Az elképzelés szerint a Syngenta vetőmagot és növényvédő szert ad a résztvevőknek, amelyet helyben a saját termőföld-területük megművelésére használnak fel a pályázók. Az Élelmiszerbankkal februárban közzétett felhívás óriási visszhangra talált, így a tervezett 5 nyertes helyett 9 pályázat köztük a magyarszerdahelyi - kapott segítséget a megvalósításhoz. 

A pályázatok többsége széles helyi összefogásra épül. Zala megyében a Tudat Mezsgyéjén Alapítvány és a Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona együttműködéseként fogyatékossággal élő személyek és önkéntesek végezték az intézet körül található földek megművelését. Noha a szélsőséges időjárási viszonyok nem kedveztek az idei termésnek, és a befektetett munka egy része elveszett, mégis szép vöröshagymatermést takaríthattak be a magyarszerdahelyiek. A termést az önkormányzat által üzemeltetett intézetben és lakóotthonban fogyatékossággal élők kapják meg. Az intézmény 193 enyhe, középsúlyos és súlyos, valamint halmozottan sérült személynek ad otthont. 


Ez a kezdeményezést azért is különleges, mert nagyon jól illeszkedik az ellátottak rehabilitációjának folyamatába. Alapítványi munkánk során célunk olyan programok szervezése, amely segíti a sérültek beilleszkedését és reintegrációját a társadalomba. Az önálló életvezetési képesség kialakítása, helyreállítása, fejlesztése során a munka kulcsfontosságú szerepet játszik gondozottjaink fejlődésében. Az Élelmiszerlavina keretében érkezett támogatás eredményeként nem csak élelmiszert kaptunk, hanem hatékony támogatást a fogyatékos személyekkel végzett munkánkhoz - mondta el a pályázat megvalósításáért felelős Bakos Gerda, az alapítvány kuratóriumának tagja. 

A magyarszerdahelyi pályázat nagyon különleges volt, nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen kezdeményezés részesei lehettünk. Az Élelmiszerlavina kiszélesítésével célunk az egyszerű segélyezésen túl a helyben élők bevonása a programba, s mintegy - hal helyett hálót-  adni a rászorulóknak, amely úgy érzem ebben az esetben duplán teljesült - fűzte hozzá Cseh Balázs a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. 
Természetesen az önkormányzati mellett folytatódik az Élelmiszerlavina immár hagyományos kistermelői programja. Az idei lavinát a Syngenta egy 12 millió forintos vetőmag és növényvédő szer felajánlással indította útjára. A programhoz csatlakozó termelők és élelmiszeripari vállalatok az előállítási folyamat egy-egy részéért felelnek, s a megtermelt javakat saját hozzájárulásukkal kiegészítve adják tovább. Az összefogás eredményeként létrejött tartós élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank ősszel juttatja el a rászorulókhoz.