Get Adobe Flash player

Együtt egymásért- közösségformáló tréningsorozat beszámoló

„Együtt egymásért” – közösségformáló tréningsorozat

A projekt részletes bemutatása

 

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramon keresztül a Tudat Mezsgyéjén Alapítványt pályázati támogatásban részesítette.

Az alapítvány az Alapprogram „Fiatalok közösségformáló, közösségfejlesztő tevékenységeinek, az ifjúsági képviselet fejlesztésének, az ifjúsággal foglalkozó szakemberek tapasztalatcseréjének, szakterületi és ágazatközi együttműködésének támogatására” elnevezésű pályázati kiírásra adta be pályázatát, melyet sikeresen meg is nyert.

 

A program célcsoportja:

A program célcsoportja 28 fő, Magyarszerdahelyen, és a környező településeken (Kacorlak, Pölöskefő, Gelse, Újudvar) élő fogyatékossággal élő (18-29 év) és ép (15-29 év) fiatal. A projekt létjogosultságának kezdeményezését a férfi labdarúgócsapat tagjai adták Programunk tervezése során maximálisan figyelembe vettük a fiatalok ötleteit és ez alapján dolgoztuk ki három közösségformáló tréning programtervét.

 

A program megvalósításának kezdete: 2010. augusztus 23.

A program zárása:                                  2011. június 30.

A kétnapos tréningek lebonyolításához olyan időpontokat választottunk, melyek hétvégére, vagy iskolai szünidőre esnek, az ép fiatalok hozzáférése miatt. 

 

A program három kétnapos tréningből állt.

A tréningek helyszínéül Magyarszerdahelyhez közeli, nyugodt környezetben fekvő településeket választottunk, melyek alkalmasak a természet közelben zajló közösségfejlesztésre, valamint rendelkeznek 30 fő befogadására alkalmas turistaházzal.

Cél: a résztvevők a környezetükből kiszakadva, egyenrangú félként vegyenek részt a közösségfejlesztésében. Az erdei környezet, a kirándulások, a túra sajátos szocializációs közösségfejlesztő és nevelési színtér, amely az élményszerzéssel, tartalmas és értékteremtő szabadidős programokkal hozzájárult a fiatalok személyiségfejlődéséhez és a közösség fejlődéséhez egyaránt.

A projekt elején megfogalmazott célt maximálisan megvalósult, a résztvevő fiatalok partnerként vettek részt a túrákon, közösségfejlesztő játékokon, programokon. A programok hozzájárultak a személyiség fejlődéséhez, a másság elfogadásához és egyben a közösség fejlődéséhez is.

A projekt ideje alatt az értelmi sérültek sokoldalú fejlesztése érdekében lehetőséget biztosítottunk a folyamatos interaktív tanulásra, fejlődésre. Ezért a csoportot kísérő két pedagógus felkészült a tréningnapok során a látnivalókból, melyet a túrák alkalmával a pihenőpontokon bemutattak, a túrák során a látottakat szemléltették a résztvevőknek, cél a gyakorlati tapasztalatokra való hangsúly helyezése volt.  

 

A pályázati program alatt az első kudarc a célcsoport kiválogatásakor ért minket. A pályázat megírásakor a Magyarszerdahelyen élő és az egyesített labdarúgócsapatban focizó középiskolás fiatalok ígéretet tettek a programba való csatlakozáshoz, melyet sorban visszamondtak, nem kívántak részt venni programunkban. Ezért az első két tréningre elsősorban Pölöskefőről sikerült fiatalokat beszervezni. A fiatalok részt vettek a projekt zárasaként megtartott kiállítás és élménybeszámolón is, azóta ők is futballoznak az értelmi sérült személyekkel. A harmadik tréning hétvégéjén a fiatalok többsége nem tudott részt venni, ezért Nagykanizsáról szerveztünk be érdeklődő fiatalokat, velük elsősorban közösségi oldalakon szintén a mai napig folyamatos a kapcsolattartás.

A tapasztalat azt mutatta, hogy a kezdeti, mássággal való találkozás okozta félelmek rövid időn belül elmúltak, a túrák és közösségépítő játékokon egyenrangú félként vettek részt az ép és a fogyatékkal élő fiatalok. Szívesen ismerték meg egymást, egymás életét, problémáikat.

Mind a három tréning a tervezettekhez képest valósult meg, a második tréning helyszíne változott meg, amiatt, hogy a gelsei önkormányzat szállásfoglalásunkat a  tervezett hétvége előtt 2 héttel lemondta.

 

Program:

 

I.                   2010. október 23-24, Valkonya

  1. nap

10.00 megérkezés

11:00-17:30 túra a Szuloki-forráshoz, közben interaktív ismeretterjesztés a tájról, látnivalókról

18:00- 20:00 közös vacsora készítés, zenés ismerkedés

20:00 – 22:00 közösségépítő játékok

 

  1. nap

7:30 közös reggeli torna

8:00 reggeli

9.00 vetélkedő az előző nap ismereteiből, közösségépítő játékok, számháború

12:30 ebéd, majd hazautazás

 

II.                2011. április 16-17, Őrtilos

  1. nap

9.00 megérkezés

11.00-15:00 túrázás: Szent Mihály-domb, Festung, közben interaktív ismeretterjesztés a tájról, látnivalókról

15:30-18:00 vacsora készítés, tábortűz melletti beszélgetés

18:30- 22:00 vetélkedő, közösségfejlesztő játékok

 

  1. nap

7:30 közös reggeli tora

8:00 reggeli

9:00 szakvezetéssel a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

13:00 ebéd

13:30-15:00 közösségépítő játékok

15:00- hazautazás

 

III.             2011. június 18-19. Bázakerettye

  1. nap

10:00 megérkezés

11:00-15:00 túra a kistolmácsi tóhoz, közben interaktív ismeretterjesztés a tájról, látnivalókról

15:30 sportversenyek, közösségépítő játékok

19:00 vacsora

 20:30 éjszakai túra

 

  1. nap

8:00 reggeli

9:00 közösségépítő játékok

12:00 ebéd

13:00 értékelés, majd a tréningsorozat zárása

 

A program zárásaként 2011. június 20-án a tréningeken készült fényképekből kiállítást rendeztünk, melyet élménybeszámolóval kötöttünk össze. Lehetőséget kaptak a fogyatékossággal élő személyek – 6 fő élt a lehetőséggel, hogy nagy közönség előtt beszélje élményeiről – emellett az ép fiatalok is beszéltek emlékeikről. A kiállítás megnyitóján kb. 60 fő vett részt a tréningen részt vevő fiatalokon kívül, a rendezvényen részt vett a Zalai Hírlap és a Kanizsa TV is.